Välkommen till Max Klintmans författarsida!

cropped-cropped-cropped-valkommen3.jpg

Jag vill dela med mig av ett reportage jag gjorde om eldsjälen Lennart Ekstrand. Det gjordes för kursen ”redaktionellt skrivande”.

Analogt foto säljer som aldrig förr fotoaffärens ägare vägrar pension 

Lennart Ekstrand visar upp en av sina Polaroid-kameror

Lennart Ekstrand, 78, driver Fotoaffären på Bergsgatan, en av Sveriges sista i sitt slag. Hans pappa dog med tumstocken i näven. Själv säger han sig inte ens veta vad pension är. 

Det är som att kliva in i ett museum, fast allt är till salu. Lennart visar upp en låda med små digitala kompaktkameror. En av dem har en prislapp på 1,800 kronor. 

– Dessa har blivit otroligt populära. Kostar mer än vad de gjorde nya för tjugo år sen. 

Affären är belamrad med kameror, film och tillbehör. Det luktar svagt av damm och fotografikemikalier. Det är lätt att tro att det pågår någon slags inventering av affärens föremål, men stöket har i stället blivit en del av charmen. Hit kommer folk från alla delar av Sverige och världen för att besöka en av de sista kvarvarande riktiga fotoaffärerna. Instagramsidan har skapats av en kund från Chile. Den fungerar som en kombinerad fansida och försäljningssida. 

Har drivit Fotoaffären i 30 år

Lennart Ekstrand har drivit butiken sedan 1994. Han tog över den av en slump efter att ha besökt affären för att laga en kamerablixt. Det bara blev så att han tog över affären.  

Det vita håret faller ner över pannan. Han är kutryggig och går en smula ostadigt, men är full av energi. Han kom in på fotografi via sin bror som var pressfotograf. Några år efter andra världskriget låg det fortfarande minor i Köpenhamns hamn och det hände att de small av. En natt ringde hans brors chef och beordrade brodern att bege sig ut med en motorbåt för att ta bilder där en mina hade sprängts. På den tiden hade fotografer en låg status och det var dåligt betalt. Lennart började i stället jobba på familjens rörfirma, som numera är den välkända Rörläggaren. Fast hans familj har inte ägt den på många år.  

Det har varit ett bra år för Fotoaffären. Instagramsidan har öppnat nya vägar att sälja de hett eftertraktade kamerorna. Det är inte bara hipsters som letar sig dit, utan även många elever från den lokala fotoskolan. Mitt i samtalet kommer en stamkund in, som visar sig vara Gabriel Flores Jair, rättsläkaren från tv-serien Bron. Han meddelar att det definitivt inte blir några fler säsonger. Lennart ser oberörd ut. Det är bara en av flera välkända stamkunder. 

Lennart sätter sig med ett skratt och stryker håret bakåt. 

– Många är väldigt entusiastiska, men för en del varar intresset bara några månader, sen kommer de tillbaka och vill sälja sina grejor, säger Lennart Ekstrand. 

De gamla kompaktkamerorna säljer som aldrig förr.

Det lyser i ögonen när han visar upp sina kameror. Passionen finns fortfarande där. 

– Analogt fotografi är på en enorm uppgång. Jag säljer mer film nu än vad jag gjorde på 90-talet.

Lennart Ekstrand har inga planer på att gå i pension. 

– Jag vet inte vad pension är. Har inte ens tänkt tanken. Min far dog på en stege med tumstocken i näven när han var över nittio år. Kan inte tänka mig att inte göra nånting. 

Lennart Ekstrand driver även ett hotell på Österlen med tillhörande restaurang. Möjligtvis kan han tänka sig att bara ha kvar Fotoaffären som en slags nedtrappning, men han gillar att ha mycket att göra. 

På vissa ställen i affären är det svårt att komma fram. Kontoret är fyllt av bilder, kartonger, fototidningar och annat som är svårt att urskilja. Men det ser ändå ut som om det finns en slags ordning i kaoset. Lennart vet exakt var allt är. Även om det är stökigt är det inte smutsigt. Han lyfter upp en polaroidkamera från disken och tar en bild. Det ser ut som om den är tagen för fyrtio år sen. 

– Hela källaren är full av kameror. Jag kan sälja i hur många år som helst utan att de tar slut. 

Vännen Roger Persson kommer in i affären.  Han driver bokhandeln över gatan och precis som alla andra eftermiddagar är dags för fika. Det är bara en del av Lennart Ekstrands vardag som han inte kan tänka sig att byta mot en händelselös pension.   

Lennart Ekstrand har drivit fotoaffären i 30 år.

_______________________________________________________________ 

Fakta Lennart Ekstrand

Ålder: 78 år. 

Drivit fotoaffären på Bergsgatan i Malmö sedan: 1994. 

Bor: Villa i Höllviken. 

Driver också: Vitaby järnvägshotell och restaurang på Österlen. 

Kallas för legendar inom fotokretsar. 

_______________________________________________________________ 

Text och foto: Max Klintman