Välkommen till Max Klintmans författarsida!

cropped-cropped-cropped-valkommen3.jpg

Om vikten av att läsa för demokratins skull

Läsning hjälper dig att tänka kritiskt

I en tid där allt färre läser och mer fokus läggs på korta videor som det inte går att få nog av kommer läsförståelsen att fortsätta gå ner för varje år som går. Undersökningar visar att dessa videor omformar våra hjärnor, tills vi inte längre kan fokusera mer än någon minut i taget. Människor tappar sin förmåga att kritiskt granska en text och utvärdera trovärdigheten i den. När vi inte längre kan avgöra om en text är trovärdig blir det lättare att tro på blufftexter om politik och att luras av skamlösa bedragare.

Lär dig skilja mellan fakta och propaganda

När någon delar en politisk text på sociala medier är det viktigt att kunna avgöra sanningshalten i den. Om den framstår som sensationell är det viktigt att vi själva kan göra research och läsa oss till om innehållet stämmer. Utan vår läsförståelse ligger fältet öppet för auktoritära ledare att sprida falsk information och därigenom lura sig till makt. 

Falsk information ger fler likes och delningar

Studier visar att felaktig information som sprids på Facebook får sex gånger så många interaktioner än faktabaserade artiklar. Detta gäller inlägg som sprids både från extremhögern och extremvänstern, även om antalet inlägg med falsk information är betydligt fler från extremhögern.

Läs för din frihet

Något av det bästa du kan göra för att inte bli lurad av falsk information är alltså att läsa! Det behöver inte vara ”finlitteratur” eller tråkiga faktaböcker. Varför inte öppna en välskriven spänningsroman, intressant biografi, eller en historisk roman? Det viktiga är att du tränar din hjärna till att kunna urskilja propagandan som kan rasera vår möjlighet att fortsätt leva i ett demokratiskt samhälle.

Över Atlanten av Max Klintman.
Varför inte ta med dig en bok Över Atlanten?